Zapraszam na kulinarną podróż do Włoch
Smaczna i zdrowe włoskie danie z duża zawartością tłuszczów omega 3
Składniki
- gnocchi 600 gram (włoskie kopytka kupimy np. w Lidlu)
- pół szklanki wody
- ser gorgonzola 150 gram
- pokruszone orzechy włoskie 150 gram
- śmietana 200 gram
Przygotowanie sosu do gnocchi
Wlewamy wodę na patelnię i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i pokrojony ser gorgonzola. Mieszamy i smażymy. Zamykamy gaz i dopiero wtedy dodajemy orzechy włoskie. Ważne żeby nie smażyć orzechów, bo zawierają cenne tłuszcze omega 3, którym szkodzą wysokie temperatury! Tłuszcze omega 3 są lepiej przyswajane przez organizm gdy spożywamy je razem z serem. Zostało to wykazane w badaniach pani doktor J. Budwig. I właśnie takie korzystne połączenie mamy w naszym sosie.
Zalety orzechów włoskich
Ze wszystkich rodzajów orzechów tylko włoskie posiadają dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jest to około 8-14 % z ogólnej ilości tłuszczu w orzechu. Dodatkowo zawierają witaminy B6 i E, miedź, kwas foliowy, fosfor i magnez. Dobrze wpływają na pracę mózgu i nawet ich wygląd przypomina kształt naszego mózgu.
Jeśli nie uda nam się kupić gnocchi możemy je zastąpić polskimi kopytkami. Włoskie słowo gnocchi wymawiamy niokki.
Poniżej informacja o składnikach z których wyprodukowano gnocchi. Regularna cena w Lidlu to 5,79 złotych za opakowanie 600 gram ale często są w promocji - 20 %.