🏔️ Górska Zima - Planer

NiebieskaPlaneta.pl - Twój przewodnik
⚠️ Pamiętaj! Zawsze sprawdzaj aktualny komunikat lawinowy przed wyjściem!

Polecane zimowe szlaki w Tatrach

Kliknij w szlak, aby zobaczyć szczegóły.

1. Rusinowa Polana i Gęsia Szyja

Średni

Opis: Przepiękna panorama Tatr. Szlak zazwyczaj przetarty, ale podejście schodami na szczyt bywa mocno oblodzone.

⏱️ Czas ZIMA: 4 - 5h (pętla)
📏 Dystans: 9 km
🧗 Przewyższenie: 400 m
🎒 Sprzęt: Raczki, Kije
⚠️ Uwaga na śliskie drewniane stopnie!
Zobacz mapę trasy

2. Grześ z Doliny Chochołowskiej

Średni (Kondycyjnie)

Opis: Bezpieczna tura na grań Tatr Zachodnich. Długie dojście doliną, potem podejście lasem. Wspaniałe widoki.

⏱️ Czas ZIMA: 7 - 8.5h
📏 Dystans: 20 km
🧗 Przewyższenie: 750 m
🎒 Sprzęt: Raczki/Raki, Latarka
Zobacz mapę trasy

3. Morskie Oko i Czarny Staw

Trudny (Czarny Staw)

Opis: Do Morskiego Oka łatwo (ale uwaga na lawiny z Marchwicznej!). Podejście nad Czarny Staw zimą wymaga pełnych raków i czekana.

⏱️ Czas ZIMA: 7 - 8h
📏 Dystans: 19 km
🧗 Przewyższenie: 600 m
🎒 Sprzęt: Raki, Czekan, Lawinowe ABC
⚠️ Nie wchodź na taflę jeziora, jeśli lód jest cienki!

Uwaga: Restauracja Besamim w Muzeum Polin została zlikwidowana!

Cebula, czosnek, gęś i śledzie

Kuchnia żydowska ma dużo wspólnego z kuchnią staropolską, bo Żydzi osiedlając się w Europie Środkowo-Wschodniej przejmowali lokalne produkty i potrawy przystosowując je do wymogów koszerności. Podobnie potrawy żydowskie przenikały do kuchni staropolskiej, przez stulecia zamieszkiwania Żydów na terenach Rzeczpospolitej.  

Żeby spróbować dań kuchni żydowskiej udałem się do restauracji Besamim w Muzeum Historii Żydów Polskich - Polin. Jestem pod wrażeniem bardzo miłej obsługi. Kelner bardzo chętnie objaśniał szczegóły na temat serwowanych dań.

Wybrałem: gulasz z serc gęsich a'la gęsie pipki, szafranową kaszę burglur, surówkę z kiszoną kapustą i kreplachy.

Gęsi pełniły bardzo ważną rolę w kuchni koszernej, ponieważ Izraelici nie mogli używać smalcu wieprzowego tak popularnego w polskiej kuchni i zastępowali go gęsim. Dodatkowo pozyskiwano z nich puch i pierzę, był to ptak bardzo uniwersalny w żydowskich domostwach. Dbano żeby nic z gęsi się nie zmarnowało i skórę z szyi gęsi napychano farszem i gotowano lub pieczono. W ten sposób powstał przysmak zwany gęsimi pipkami. Małopolska odmiana tej potrawy to duszone z cebulą i czosnkiem gęsie żołądki ale jak widać z powodzeniem można zastąpić żołądki sercami. W internecie bez trudu znajdziemy przepisy na to danie i możemy sobie sami przyrządzić. Wyguglujemy także przepis pani Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Ten przepis na gęsie pipki ze śmietaną jest wybitnie nieżydowski, bo zasady koszerności zabraniają łączyć mięso z przetworami mlecznymi.   

Gulasz z gęsich serc mi smakował ale z całego zestawu najbardziej smakowała kasza burglur z szafranem. W restauracji, która nazywa się Besamim (po hebrajsku przyprawa) wiedzą jak przyprawić tak prozaiczne danie jak kasza.

Kreplachy serwowano z dużą ilością cebuli ale miały mało farszu w porównaniu z naszymi pierogami ale podobno farsz symbolizuje twardą sprawiedliwość w dniu sądu ostatecznego, a ciasto miłosierdzie. Kreplachy podaje się na żydowskie Święto Namiotów.

Za powyższy zestaw zapłaciłem 27 złotych korzystając z kuponu. Z tej oferty można skorzystać po godzinie 15, lepiej przyjść wcześniej wtedy jest większy wybór dań. Oferowany jest też lunch dnia - wegetariański za 20 złotych.

Restauracja jest otwarta w godzinach pracy Muzeum Polin. Żeby odwiedzić restaurację nie musimy kupować biletu do muzeum ale trzeba przejść kontrolę bezpieczeństwa. W czwartki wstęp do Muzeum jest bezpłatny, więc możemy połączyć degustacje dań żydowskich z zwiedzaniem (bez dodatkowych kosztów). 

Adres: ul. Anielewicza 6. Dojazd autobusami 111 i 180, które zatrzymują się dosłownie naprzeciwko Muzeum Polin.            

Potrawy są dość drogie ale możemy tutaj zakupić zniżkowe (- 33 %) kupony do restauracji Besamim. 

Gęsie pipki z szafranową kaszą burglur.

Poprzednio odwiedzone restauracje i stołówki: 

Gdzie zjeść w Warszawie cz. 1

Gdzie zjeść w Warszawie cz. 2 

Gdzie zjeść w Warszawie cz. 3

Restauracja Besamim w Muzeum Polin

 Muzeum Polin w Warszawie

 

Muzeum Polin w Warszawie

 

Skecz kabaretu Dudek oparty na humorze żydowskim, na youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=JGVOtZjtY-s

No comments

Clicky